Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα με τον σκύλο μας, είτε είναι βασική εκπαίδευση είτε εξειδικευμένη (εργασία), θα πρέπει να έχουμε αναπτύξει σωστή σχέση μαζί του, μετά από μια σειρά απλών αλλά αποτελεσματικών ασκήσεων.

Η σωστή σχέση αρχικά προϋποθέτει την κατανόηση του τρόπου επικοινωνίας του σκύλου, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες θέσεις της ουράς και του σώματος του, εκφράσεις του προσώπου του καθώς και διάφορους ήχους που ο σκύλος αναπαράγει.

Μην ξεχνάτε ότι ο σκύλος σας, θα μάθει πολύ γρήγορα την δική σας «γλώσσα σώματος» μιας και την περισσότερη ώρα της ημέρας θα σας παρατηρεί (βλέπει, ακούει, μυρίζει) και πολύ πιθανόν να προσαρμόζεται ανάλογα.

Πρωτίστως, θα πρέπει να αναλογιστούμε την «οπτική», που έχει για τον κόσμο μας. Η κύρια διαφορά μας είναι ο τρόπος που «βλέπει» τον κόσμο. Ο σκύλος έχει «χτίσει» τον κόσμο γύρω από την μύτη του, ενώ εμείς γύρω από τα μάτια μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, τις περισσότερες φορές, για να αποκτήσει εμπειρία σε ένα ερέθισμα (πχ ανθρώπους, σκύλους κ.α.) αρχικά θα πρέπει να το μυρίσει.

Κατά την διάρκεια γνωριμίας με έναν άλλο σκύλο δεν θα πρέπει να επηρεάζεται η γλώσσα σώματος του σκύλου από τον κηδεμόνα του (πχ τράβηγμα του λουριού), διότι αυτό θα παραποιήσει την στάση του σώματος του και θα δώσει λάθος εντύπωση στον άλλο σκύλο, προκαλώντας ίσως κάποιο «ατύχημα» ή δημιουργώντας κάποιας μορφής ένταση στον σκύλο.

Κατά την διάρκεια της προσέγγισης σε άλλον σκύλο, αξιολογώντας την γλώσσα σώματος του σκύλου μας, θα καταλάβουμε και τις «προθέσεις» του ώστε να πράξουμε ανάλογα, είτε να προχωρήσουμε στην γνωριμία είτε να αποχωρήσουμε και να ξεκινήσουμε να επικεντρωνόμαστε στην λύση του προβλήματος της κοινωνικοποίησης.

Οι «προθέσεις» που θέλουμε να χτίσουμε μέσα από την κοινωνικοποίηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ο σκύλος μας να αντιδράει από καθόλου έως πολύ λίγο σε όλα τα ερεθίσματα. Με αυτόν τον τρόπο, ύστερα από μία σειρά ασκήσεων, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε την προσοχή του σκύλου μας για να τον εκπαιδεύσουμε σε βασικές συμπεριφορές.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο σκύλος είναι ζώο «ρουτίνας». Δηλαδή, οτιδήποτε αλλάζει την ρουτίνα του απότομα, τον μπερδεύει. Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος μας έχει μάθει να ξαπλώνει στον καναπέ του σπιτιού μας, στην περίπτωση που επισκεφτούμε ένα άλλο σπίτι και του απαγορεύσουμε να ανέβει στον καναπέ, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει την σχέση μας μέχρι ο σκύλος να καταλάβει την διαφορά.

Προσπαθήστε να κάνετε τον τρόπο ζωής σας, μια όμορφη «ρουτίνα» για τον σκύλο σας.