Το παιχνίδι με τον σκύλο είναι μια ευχάριστη διαδικασία αρκεί ο σκύλος να μας δίνει πίσω το παιχνίδι του, όταν του το ζητάμε.
Πολλές φορές, ο σκύλος αντί να αφήνει το παιχνίδι του όταν το ζητάμε, το προστατεύει ή και αγριεύει πολλές φορές τρέχοντας μακριά από εμάς.
Αν μας ενοχλεί μια τέτοια συμπεριφορά, πρέπει πρώτα να ρωτήσουμε τον εαυτό μας μία απλή ερώτηση που θα μας βοηθήσει όχι μόνο στην εκπαίδευση της «απελευθέρωσης» του παιχνιδιού αλλά και σε άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές .
Πως αισθάνεται ο σκύλος μας όταν μας «βλέπει»;
Είναι ζωτικής σημασίας να αναρωτηθούμε πως αισθάνεται ο σκύλος μας όταν «παίζουμε» μαζί του. Η νοοτροπία στην οποία βασίζεται μια συμπεριφορά παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της συμπεριφοράς πού θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και να καθιερώσουμε. Επιπλέον, μία «θετική» νοοτροπία θα μειώσει τον χρόνο για την εκπαίδευση μιας νέας συμπεριφοράς και θα μας δώσει καλύτερο έλεγχο σε αυτή.
Οι προσαρμοσμένες συναισθηματικές αποκρίσεις (Conditioned emotional responses) είναι η αρχή της λύσης για τις περισσότερες περιπτώσεις ενός σκύλου να μάθει πως να απελευθερώνει ένα παιχνίδι. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να θέσουμε την βάση για να αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα συμπεριφοράς ή να αποτρέψουμε από το να συμβούν.
Οι προσαρμοσμένες συναισθηματικές αποκρίσεις είναι συγκεκριμένες μαθησιακές συμπεριφορές που είναι αποτέλεσμα της κλασσικής εξαρτημένης μάθησης όπου ένα ουδέτερο ερέθισμα έχει συσχετιστεί με μία ευχάριστη ή δυσάρεστη εμπειρία. Γι’ αυτό, μετά από μερικές επαναλήψεις το ουδέτερο ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει χαρά ή φόβο.
Στην δική μας περίπτωση, οι κηδεμόνες σκύλων (ουδέτερο ερέθισμα στην αρχή) «παίζουν» με τους σκύλους τους με τρόπο που δημιουργεί μία δυσάρεστη εμπειρία (ο σκύλος φοβάται ότι θα χάσει ή χάνει το παιχνίδι του με μη θεμιτό τρόπο). Μετά από μερικές επαναλήψεις ο σκύλος στην θεά του κηδεμόνα του (που πλησιάζει τα πάρει το παιχνίδι) έχει μία προσαρμοσμένη συναισθηματική απόκριση (προστατεύει το παιχνίδι ή τρέχει μακριά με αυτό).
Να θυμάστε ότι η κλασσική εξαρτημένη μάθηση είναι μία παθητική διαδικασία (δεν το καταλαβαίνουμε όταν συμβαίνει) γι’ αυτό αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τιμωρία για να λύσετε τέτοια προβλήματα μπορεί να κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
Αλλάξτε τον τρόπο που ο σκύλος σας «βλέπει» και τα υπόλοιπα θα «ακολουθήσουν»