Στα προηγούμενα άρθρα μας «Ένδειξη» και «Μοτίβα έρευνας» αναλύσαμε τις κύριες λεπτομέρειες των κομματιών του παζλ που συνθέτουν την εκπαίδευση των σκύλων ανίχνευσης οσμών.
Συνεχίζοντας στο τρίτο και ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι το οποίο θα καθορίσει το ποιοτικό αποτέλεσμα της εκπαίδευσης – επιχειρησιακής επιτυχίας, θέλω να αλλάξω το ύφος μου και να χρησιμοποιήσω τον πιο συνηθισμένο διάλογο στις αξιολογήσεις ή στις εκπαιδεύσεις των εκπαιδευτών και χειριστών σκύλων ανίχνευσης.
Αποτύπωση οσμής.
– Ωραία, έκανες σωστή επιλογή και εκπαίδευσες έναν σκύλο που έχει τέλεια συνεργασία, τέλεια υπακοή, τέλεια ένδειξη, ψάχνει παντού και τα πάντα. Μπράβο ρε μάγκα!!! Τι ψάχνει όμως;;;
– Τι εννοείς τι ψάχνει;;; Ψάχνει για …. (την επιλογή του προϊόντος την αφήνω στον αναγνώστη). Γιατί με ρωτάς;;;
– Διότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κάθε προϊόν είναι ένα μίγμα «συστατικών». Σε αυτό το «μίγμα» υπάρχει/ ουν συγκεκριμένοι στόχοι-οσμές που θέλουμε να αποτυπώσουμε στον σκύλο. Καθώς κάποια «συστατικά» περιέχονται και σε άλλα προϊόντα που δεν θέλουμε ο σκύλος να κάνει ένδειξη.
-Λες ε;;;
– Απ’ όσο …ξέρω, έχω ….διαβάσει, και έχω …πάθει!!! Επίσης δεν μας ενδιαφέρει τόσο το ποσοστό του κάθε «συστατικού» όσο η πτητικότητα του, διότι ο σκύλος το βρίσκει χρησιμοποιώντας τη μύτη του.
– Το ότι χρησιμοποιεί την μύτη του το ήξερα!!!
(Γέλια)
– Επίσης υπάρχουν προϊόντα για παράδειγμα που ενώ στην «χημική υπογραφή» τους αποτελούνται από τον 92% του στόχου-οσμής, στην «οσφρητική υπογραφή» τους το ποσοστό αυτό αλλάζει και το υπόλοιπο 8% είναι αρκετά πιο πτητικό από το 92%!!! Αρά τι νομίζεις ότι σκύλος έχει αποτυπώσει?
– Μ@λ@κια!!
– Άρα αν δεν ξέρεις τον στόχο-οσμή που θες να αποτυπώσεις, την πτητικότητα του ή/και δεν έχεις κάνει σωστή γενικοποίηση του στόχου-οσμής καθώς και αν η αποτύπωση δεν έχει γίνει σε ελεγχόμενο περιβάλλον πολύ πιθανόν ο σκύλος να βρίσκει το δείγμα το δικό σου.
– Να σε ρωτήσω κάτι?
– Βεβαίως!!!
– Έχεις να μου πεις πολλά ακόμα?
– Ναι.
– Πάμε να πάρουμε καφέ? Μου τελείωσε!!!
– ΦΥΓΑΜΕ!!!!